Referenser

 

Här har jag samlat några av de projekt jag designat genom åren, både hela trädgårdar och större planteringar.

Lättskött & Ombonat

Det här är en trivsam och lättskött trädgård med stora planteringar med lättskötta växter såsom buskar och marktäckande perenner, som inte kräver mycket skötsel. En sammanhängande gräsmatta med plats för lek, kantad av marksten för enkel skötsel av robotgräsklipparen.

På framsidan finns en upphöjd murplantering med växter som är fina hela året, från vårblom till höstfärger och vintergrönt som tillåts välla över muren.

Pergolan som är inritad på det stora trädäcket skapar flera rum och även möjlighet till skugga genom växtlighet eller segelduk.

Ett område är avsatt för odling, skyddat av häckar och omgivet av bärbuskar och smultron.

 

Citat från kunden efter anläggning:

“Lisa har med stort engagemang och god kunskap lyckats fånga våra önskemål samt trädgårdens förutsättningar och skapat en fantastisk helhetsupplevelse.”

– Ann-Sofie och Mikael Arvids

Välkomnande Medelhavsträdgård

Det här är en välkomnande och lättskött trädgård som går i medelhavsstil. Här finns karaktärsväxter såsom silverpäron (nordens olivträd), blåregn, perovskia och lavendel. Färgerna går mestadels i lila och silver med varma inslag av exempelvis kordesrosen ’Aloha’, de rödtonade inslagen i stenläggningen och de specialbyggda cortenlådorna till både odling och plantering.

Här finns gott om plats för umgänge med flera sittplatser i olika lägen för olika tillfällen. Uteplats i kvällssolen, liten sittplats i skuggan, uteplats under tak samt solig plats för solsängar. Plats för lek, såsom den stora, sammanhängande gräsytan för fotbollsspelande barn, gungor och hängstolar fästa i en väl tilltagen pergola. Här finns odling i specialdesignade odlingslådor som mjukt följer formen på trädgårdsrummet samt plats för framtida växthus när barnens studsmatta inte längre används.

Lättskött & Barnvänlig Naturträdgård

Den här trädgården ligger i ett gammalt sommarstugeområde i Norrköping, där vackra, uppväxta tallar bevarats och där naturliga delar såsom berg blir en del av designen.

Här har vi valt att behålla naturkänslan genom noggranna växtval och design. Stora, välkomnande och lättskötta planteringar anlades på framsidan med en mjukt slingrande grusgång genom dessa, vilken rundar den uppväxta tallen. Här växer tåliga gräs och perenner för soligt läge. Småväxta tallar passar fint in i denna trädgård tillsammans med vackra prydnadsgräs och tåliga perenner utvalda för det tuffa läget. Här växer exempelvis bergormrot, krypmalört, ulleternell och röd solhatt tillsammans med tuffa gräs såsom tuvrör, jättefjädergräs och glansälväxing. Trampstenar underlättar skötseln och bildar små spännande gångar i planteringarna.

Lummigt & Inbjudande

Den här trädgården vetter mot gatan och här har vi anlagt en jättestor, vacker och välkomnande plantering som är fin året om!

En stödmur tar upp en stor del av höjdskillnaden så att lutningen inte blir för brant. Växterna är planterade i stora sjok för maffig effekt. Planteringen går i vitt, silver och lila med inslag av lime.

Under våren och försommaren dominerar de lila färgerna i kantnepetan och stäppsalvian, tillsammans med lökväxterna. Till hösten får träden fantastiska färger, kompletterade av miskantusgräsens röda vippor.

Genom att skippa gräsmattan här helt och hållet skapas denna stora masseffekt, samtidigt som skötseln minskar, då det många gånger är gräsmattan som är det stora skötselarbetet och inte minst gränsen mellan gräsmatta och plantering.

Planteringar i Lila & Silver

Här var uppdraget att skapa innehåll i två stora befintliga planteringar på framsidan av huset, som är fina året runt.

Ett silverpäron bidrar med höjd, tillsammans med det tåliga gräset tuvrör, som står kvar som arkitektoniska utropstecken hela vintern. Perenner i stora sjok bidrar med fantastisk blomning under sommar och höst, kompletterat med vårlökar för tidig blomning.

Den gula röllikan blir en färgklick och fungerar som komplementfärg till de lila perennerna, färgen återkommer även i asterns gula diskblommor.

Lummigt & Grönskande till Rustikt Atriumhus

Till detta rustika atriumhus passar en naturlig och levande trädgård med växter som får en naturlig och gärna lite vild framtoning. Framsidan består av två riktigt stora planteringar med växter i stora sjok, tillsammans med några större buskträd som tillför höjd. Stora stenar bidrar till den naturliga känslan och jämnar ut temperaturen i planteringen. Här passar växter som drar åt det naturliga hållet, gärna höga gräs i sorter, tallar och tuffa perenner. Detta gör planteringen både vacker och lättskött.
De extra byggnaderna för soptunnorna och cyklarna får samma vackra träväggar som huset. Gröna tak passar ypperligt till denna stil och är populära för humlor samt tar hand om dagvattnet.
Ett öppet atrium ligger mitt inne i husets hjärta. Här är mycket skyddat. Här har vi satsat på en liten pergola som skydd för riktigt varma dagar, där det passar med en vinranka där vindruvsklasarna sedan får hänga ner från takribborna. Då detta rum är en utsikt inifrån huset året om passar det bra med mycket vintergrönt och snygga gräs.