Lättskött Woodland

Trädgården hör till en barnfamilj och huset är relativt nybyggt. Familjen önskade många sittplatser och framförallt mycket mera skugga då trädgården ligger i söderläge och solen gassar på riktigt bra. Placering av framtida attefallshus, lekyta och kompost. Kunden önskade också en lättskött trädgård anpassad för robotgräsklippare. Gärna med woodlandkänsla. En del av utmaningen låg i att inkludera flertalet träd i designen som redan var planterade men utan sammanhang.

Temat blev Lättskött Woodland och ett stort, skuggigt woodland planerades in i trädgårdens nedre hörn, med slingrande stigar av kapade stockar alternativt täckbark. Här finns ett par trevliga sittplatser i skuggan av träden, fler är lätta att göra genom att ställa dit en bänk eller varför inte en grövre stock intill ett plank. Gräsmattan är stor, men känns inte ödslig då den slingrar mellan olika öar av växtlighet som tillför rumsbildning och spänning i den annars stora trädgården. Hela lekytan består av sand istället för att bygga en traditionell fyrkantig sandlåda, kantad av småstockar för den skogslika känslan. Det alldeles för varma trädäcket skuggas nu av både träd och en pergola.

Citat från kunden:

Vi önskade oss en lummig trädgård med skogskänsla, gott om plats för lek och flera skuggiga sittplatser. Lisa har verkligen lyckas fånga våra önskemål och behov, och vår ambitionsnivå gällande skötsel, i vad som kommer bli vår drömträdgård!

- Anna Karlsson och Joel Pettersson

Ritningar

Illustrationsplan

Illustrationsplan_Lattskott_Woodland

Idékollage

Idekollage

 

Bilder Efter

Perennplantering

Perennplantering2       IMG_1603_1

Den stora perennplanteringen som blommar från vår till höst och kan ses inifrån huset. Plantorna växer tätt och minimerar möjligheterna för ogräs att få fäste. Tredje bilden tagen ett år senare, när plantorna växt samman och vildvinet börjar komma upp.

 

Plantering1_Altan

 

Plantering1_Altan2

Planteringen intill altanen. Här ska en pergola byggas som klätterväxter får täcka in för att ge skugga. Planteringen går mestadels i lila.

 

Plantering2_Altan

Ytterligare en plantering intill altanen. Här växer träd, buskar och marktäckare.

 

IMG_1598_1

Pergolan på plats!

 

IMG_1601_1          IMG_1600_1

Här ses en del av lekytan, nu omgärdad av stockar som är roliga att balansera på för barnen. Här ses även den vackra perennplanteringen med mjuka former.

 

 IMG_1595_1

Lekstugan på plats, fantasifullt bygge av skicklig kund! Även stockarna som avgränsar mot planteringen. Den fina katsuran syns framför lekstugan.

Före

Hus_och_Altan

 

Hus_och_Altan2

 

Tradgard

 

Tradgard2